Przejdź do treści

Z wiejskiego stołu

W niedzielę, 11 lipca w godzinach od 11:00 do 17:00 Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza na wydarzenie zatytułowane „Z wiejskiego stołu”.

Celem spotkania jest przedstawienie tradycji kulinarnych wsi wielkopolskiej, w których do dziś dość wyraźne są wpływy kuchni niemieckiej. Na stanowiskach pokazowych będą obecne: olejarstwo, mleczarstwo, serowarstwo, piekarnictwo, browarnictwo, rzeźnictwo i zielarstwo. W trakcie wydarzenia lokalni producenci żywności ekologicznej, wytwórcy zrzeszeni w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego wystawią swoje produkty na sprzedaż. Zwiedzający będą mogli dowiedzieć się, co różni miód produkowany masowo od tego, który powstaje w procesie produkcji na małą skalę oraz jak poznać to czy produkt, który widzimy w sklepie na pewno dobrze przysłuży się naszemu zdrowiu.

Muzeum przygotowało także inne atrakcje. W najbliższą niedzielę odbędą konkursy kulinarne i quizy z nagrodami dla zwiedzających. Na scenie wystąpi Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Kórnickiej „Władysie”. Dodatkowo tego dnia odbędzie się również konkurs pod patronatem starosty poznańskiego zatytułowany „Smaki Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Miodu”.

Sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018 – 2030.

Logo Narodowego Instytutu Wolności

Dodaj komentarz