W najbliższą niedzielę, 9 lipca 2023 r. w godzinach od 11:00 do 17:00 Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza wszystkich na imprezę plenerową zatytułowaną “ Z wiejskiego stołu”.
Muzeum zaprasza wszystkie Wielkopolanki i wszystkich Wielkopolan na kolejne wydarzenie mające na celu popularyzację potraw pochodzących „z wiejskiego stołu”. Osoby, które w najbliższą niedzielę odwiedzą szreniawskie Muzeum będą miały możliwość zapoznania się z ofertą wielkopolskich producentów z branż:
- mleczarskiej,
 - wędliniarskiej,
 - zielarskiej,
 - piekarniczej,
 - owocowo-warzywnej
 - oraz pszczelarskiej.
 
Dla zwiedzających zostaną przygotowane stanowiska muzealne o charakterze pokazowym. Prezentowane na nich będą między innymi:
- tradycyjne metody suszenia ziół,
 - wykonywania syropów z roślin zielnych,
 - gotowania kompotów,
 - palenia kawy z ziaren zbóż,
 - pieczenia chleba w tradycyjnych piecach chlebowych.
 
Zaproszeni na wydarzenie prelegenci wygłoszą wykłady na temat roślin zbieranych z runa leśnego, łąk i zbiorników wodnych czyli tak zwanych roślin kuchni głodowej. Istotnym składnikiem prelekcji będą pokazy rozpoznawania roślin, które można wykorzystać do gotowania potraw. Zwiedzający będą mogli spróbować potraw z tataraku, lebiody, szczawiu i wielu innych roślin, które niegdyś często gościły w wiejskich domach i były spożywane przez chłopów. Ważnym elementem imprezy będą stoiska wystawców zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Spółdzielni Spożywczych. Producenci ci zaprezentują publiczności swoje tradycyjne, często ekologiczne produkty żywnościowe.
W trakcie wydarzenia w muzealnym pałacu odbędzie się finał konkursu na Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego. Jego hasło przewodnie brzmi: „Smaki na lato 2023”. Warto dodać, że w roku bieżącym jego organizatorzy wprowadzili specjalną kategorią konkursową o nazwie „Z przeszłości do przyszłości”.
Bilety na wydarzenie można zakupić w kasie Muzeum lub online.
Przedrukowuje program imprezy:
11.00 – Rozpoczęcie imprezy
 12.00-12.20 – Prelekcja „Wprowadzenie do degustacji roślin głodowych. Jak rozpoznać rośliny trujące”
 13.00 – Otwarcie wystawy „WIEŚ BEZ FILTRA – ZOFIA RYDET”
 13.30-14.00 – Występ zespołu „Poznańskie Senioritki” pod dyrygenturą Ewy Wodzyńskiej
 14.00-14.20 – Prelekcja „Wprowadzenie do degustacji roślin głodowych. Jak rozpoznać rośliny trujące”
 14.30 -16.30 – Konkursy i zabawy
 16.30 – Ogłoszenie laureatów konkursu „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smaki na lato 2023”
Dojazd do Muzeum:
- pociąg Kolei Wielkopolskich z Dworca Głównego i przystanku Dębiec – podróż trwa ok. 20 min (przystanek Szreniawa znajduje się tuż przy Muzeum)
 - autobusy – 703, 705, 707 z Górczyna – dojazd do Szreniawy trwa ok. 20 minut, dotarcie do Muzeum dodatkowe 5 – 6 minut.
 
Patronat Honorowy nad imprezą sprawuje Starosta Poznański – Pan Jan Grabkowski.  Partnerem wydarzenia  jest Krajowa Rada Spółdzielcza.
 
