Przejdź do treści

Z wiejskiego stołu

logo muzeum narodowego rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego w szreniawie

W najbliższą niedzielę, 9 lipca 2023 r. w godzinach od 11:00 do 17:00 Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza wszystkich na imprezę plenerową zatytułowaną “ Z wiejskiego stołu”. 

Muzeum zaprasza wszystkie Wielkopolanki i wszystkich Wielkopolan na kolejne wydarzenie mające na celu popularyzację potraw pochodzących „z wiejskiego stołu”. Osoby, które w najbliższą niedzielę odwiedzą szreniawskie Muzeum będą miały możliwość zapoznania się z ofertą wielkopolskich producentów z branż: 

  • mleczarskiej, 
  • wędliniarskiej, 
  • zielarskiej,
  • piekarniczej,
  •  owocowo-warzywnej 
  • oraz pszczelarskiej.

 Dla zwiedzających zostaną przygotowane stanowiska muzealne o charakterze pokazowym. Prezentowane na nich będą między innymi:

  • tradycyjne metody suszenia ziół,
  • wykonywania syropów z roślin zielnych,
  • gotowania kompotów,
  • palenia kawy z ziaren zbóż,
  • pieczenia chleba w tradycyjnych piecach chlebowych.

Zaproszeni na wydarzenie prelegenci wygłoszą wykłady na temat roślin zbieranych z runa leśnego, łąk i zbiorników wodnych czyli  tak zwanych roślin kuchni głodowej. Istotnym składnikiem prelekcji będą pokazy rozpoznawania roślin, które można wykorzystać do gotowania potraw.  Zwiedzający będą mogli spróbować potraw z tataraku, lebiody, szczawiu i wielu innych roślin, które niegdyś często gościły w wiejskich domach i były spożywane przez chłopów. Ważnym elementem imprezy będą stoiska wystawców zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Spółdzielni Spożywczych. Producenci ci  zaprezentują publiczności swoje tradycyjne, często ekologiczne produkty żywnościowe.

 W trakcie wydarzenia w muzealnym pałacu odbędzie się finał konkursu na Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego. Jego hasło przewodnie brzmi: „Smaki na lato 2023”. Warto dodać, że w roku bieżącym jego organizatorzy wprowadzili specjalną kategorią konkursową o nazwie „Z przeszłości do przyszłości”.

Bilety na wydarzenie można zakupić w kasie Muzeum lub online.

KUP BILET ONLINE

Przedrukowuje program imprezy: 

11.00 – Rozpoczęcie imprezy
12.00-12.20 – Prelekcja „Wprowadzenie do degustacji roślin głodowych. Jak rozpoznać rośliny trujące”
13.00 – Otwarcie wystawy „WIEŚ BEZ FILTRA – ZOFIA RYDET”
13.30-14.00 – Występ zespołu „Poznańskie Senioritki” pod dyrygenturą Ewy Wodzyńskiej
14.00-14.20 – Prelekcja „Wprowadzenie do degustacji roślin głodowych. Jak rozpoznać rośliny trujące”
14.30 -16.30 – Konkursy i zabawy
16.30 – Ogłoszenie laureatów konkursu „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smaki na lato 2023”

Dojazd do Muzeum:

  • pociąg Kolei Wielkopolskich z Dworca Głównego i przystanku Dębiec – podróż trwa ok. 20 min (przystanek Szreniawa znajduje się tuż przy Muzeum)
  • autobusy – 703, 705, 707 z Górczyna – dojazd do Szreniawy trwa ok. 20 minut, dotarcie do Muzeum dodatkowe 5 – 6 minut.

Patronat Honorowy nad imprezą sprawuje Starosta Poznański – Pan Jan Grabkowski.  Partnerem wydarzenia  jest Krajowa Rada Spółdzielcza.

Dodaj komentarz